28 Şubat 2008 Perşembe

Çevre temizliği karikatürü ve zürafa çizimleri yaptık

Kartal Ahmet Şimşek eğitim kurumlarının ana okulundaki karikatür dersimizde ,bu hafta önce zürafa çizimi yaptık, kesip yapıştırdık. Etkinliğe bütün sınıf katıldı.
Pastel boyalarla yaptığımız çalışmayı bütün sınıf çok beğendi.

Çalışma aralarında anlattığım fıkralar onları güldürdü. Bazen de onlar bana bilmece soruyorlar. .. " Elma niçin diskoya gider?" cevap " Kurtlarını dökmek için."


"Bazı arkadaşlarımız hala çöp adamlar çiziyor. Bakın tekrar başka bir şekilde anatacağım. Artık bizler çöp adam çizmemeliyiz."


"Haydi hep beraber tekrar edelim. İnsan vücudu üç kısma ayrılır, baş, gövde, kollar ve bacaklar..." Çizim yaparken temel şekillerden yararlanmalıyız. Bakın elinde bir ilaç kutusuyla şimdi yaptığım br insan var, bu bir dik dörtgenler pirizması..."

" Şimdi de zürafamızın ayaklarını merdiven katlaması olarak yapalım."


Bir kümede Burcu Erol öğretmenimiz, bir kümede Oyaöğretmenimiz ve üçüncü kümede de Emine öğretmenimiz de bana yardım ediyorlar. Derslerimiz neşe içinde sürüyor.


Zürafanın ayakların yapmak bize biraz zor geldi. Oya öğremenimiz isimlerimizi yazıyor.

Arada yardımlaşmalar, paslaşmalar tabiki oldu.

Çevre konusuna biraz konuştuk ve sonra da hepimiz bu konu ile ilgili çalışmalar yaptık işte bazı örneklerimiz.













Dersin sonunda 32 tane zürafamız olmuştu. Tabi bunlar panomuza konacaktır.

Kartal dan Yenilevent teki evime geldikten sonra da aynı çalışmalarımızın bir benzerini de evde torunum Doruk Kalyoncu ile ile tekrar yaptık. Bu gece rahat uyurum artık..Bunları yapmaktan tek bir amacım var o da karikatür sanatını tanıtıp, sevdirmek. Saygılarımla.

26 Şubat 2008 Salı

İbrahim Tapa dan bir sergi iki açılış

Tapanın sergisinde bu resim mizansen olarak hazırlandı. Baba, kız taşı toprağı altın diyerek, İstanbul' a iş aramaya gelmişler, iş başvurusu için resim lazım tabi. Bu devirde İstanbul da iş bulmakta çok zor. Tanrı yardımcıları olsun. /TC Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Dekan Yardımcısı sayın yrd.Doç. Lerzan Özer hanımefendiye sonsuz teşekkürlerimle/İyi roldü.


Evrim hanım efendi Tapaya küçük taşla yapılmış çok güzel bir biblo hediye etti. Kendisi minik taşlara, minik müdahalelerle çok ilginç bir koleksiyon oluşturmuş.
Bu deli gömleği. Geleri sahibesi Rabia Çapa hanımefeninin bu geceki sürpirizi. "İstanbul trafiğinde çıldırmamak mümkün mü?" diyor bütün ziyaretçilere. Müthiş İstanbul tablosunu tabi çılgın deli İbrahim paşa, pardon , Tapa çizmiş.


Arkadaşımız İbrahim Tapa Maçka Sanat galerisinde İstanbul Karikatürleri sergisini 26. şubat Salı günü açtı. İlk açılışı Vip olarak özel dostlarına açan Tapanın sergisinin asıl ikinci açılışı 1 -Mart-208 cumartesi günü saat 17.00 de yine aynı yerde yapılacak. Sanatçı karikatürist dostlarını cumartesi günü sergisine bekliyor.Tesedüfe bakın ki aynı gün aynı saatte Muhittin köroğlu'nun da segisi açılıyor. Bakalım nasıl bir trafik uygulayacağız .
Tapa çok sıkı bir çalışma ile nefis bir İstanbul sergisi hazırlamış ve araya bir hayli sürpriz sıkıştırmış.


Erdoğan Bozok abimiz karikatür ve mizah müzemiz için bir " Müze hatırası" köşesi hazırlamak istiyordu, Tapa bunu gerçekleştirmiş. Hatta Anne annesinin sandalyesini bile temin etmiş bunun için. Bütün ziyaretçiler bu sadalyeye bir kere oturdu.İşte Raşit Yakalı, başkanımız Metin Peker,/ Bakınız Metin Peker ne güzel oynuyor, bize fark atmış./ İbrahim Tapa ve Kamil Masaracı nın mutlu anları.


İşte bir başka sürpriz köşesi..Bunlar az buz emek karşılığı yapılacak işler değil. " Sabahlara kadar çalışıyorum arkadaş." Derken doğru söylüyormuş kardeşimiz.


Salonda elit bir davetli topluluğu vardı ve ev sahipliğini koyu Beşiktaşlı yengemiz Havva Tapa ile galeri sahibesi Rabia Çapa hanımefendi yapıyorlardı.


Tapa bu sergisinde çok büyük tualler kullanmış. Renkleri esprilerin odak noktalarında ve ustalıkla kullanmış. Bütün genç arkadaşlarıma özellikle ders olarak öneriyorum. Bu sergiyi kaçırmayın.

Bunlar İbrahim tapa'nın dostları, tipleri. Bizleri güler yüzleriyle önce onlar karşılıyorlardı.Hemen kaynaşıverdik bile. Çoğu biliş geliveriyordu insana zaten. Herkes bir sürprizle gelmiş sergiye.

Bu güzel balerin kızımız Tapa mızın sevgili kızı Özgecan. Babasına çok güzel bir hediye getirmiş. Tapa bu hediyeyi görünce çok sevindi. Sevinilmeyecek gibi değil hani. Tapanın bir de oğlu var, o sergide yoktu. Çünkü o şimdi asker....












21 Şubat 2008 Perşembe

IRMAK OKULLARI KARİKATÜR KULÜBÜYLE...

Dün öğleden sonra /20-02 2008 - çarşamba/Caddebostan "özel Irmak koleji" karikatür klübü nün davetlisi olarak iki grup halinde 100 öğrenciyle çok sıcak, çok verimli iki karikatür dersi çalışması yaptım. İlk grupla yaptığım çalışmalardan resim çekmek aklıma gelmediğ için ikinci 4. sınıf ağırlıklı grupla yaptığım çalışmalardan fotoğraflar yayınlıyorum. Resim bölümü başkanı Emel öğretmenime, tüm resim öğretmenlerine ve okul yönetimine bana böyle bir imkan sundukları için sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Böylesine bol imkanları olan modern bir okulda prıl prıl öğrencilerle çalışmak çok hoşuma gitti.Bende onlara en azndan karikatür sanatını tanıt biraz sevdirebildiysem ne mutlu bana.







Öğrencilerimin bana hediye ettikleri çalışmalardan verdiğim dersi iyi anladıkları hemen belli oluyordu.








Hem benin karikatürlerimi perdeden izlediler, hem anlattıklarımı dinleyip notlar aldılar. Harika salonda çıt çıkmıyordu.Bu arada bana karikatürle ilgili bilinçli sorular soruyorlardı.



















Okul dergisini izlediğimde bu yönlü çalışmaların yalnız karikatürle sınırlı olmayıp butün sanat dallarını kapsadığını hemen allamak güç değil.











































İmkanlar sınırsız oluncaverimde o oranda artıyor tabi.Okul uzay merkezi gibi , atölyeleri üniversite atölyelerine benziyor.Kütüphanesi prıl prıl. Kitapları çok düzenli ve çeşitli.















































































Bu güzellikleri bana yaşattıkları için okul yönetimine ve Emel öğretmenime, /beni çiçeklerle uğurladıklar için/ tekrar sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.
Raşit Yakalı