23 Ekim 2008 Perşembe

Anaokulu çalışmaları sürüyür

Kartal Ahmet Şimşek Eğitim Kurumlarındaki çalışmalarım bu hafta da sürdü.
Ana okulundaki çalışmalardan geçen hafta çok örnek koymuştum. Bu hafta iki tane ile yetiniyorum. Konumuz futbol idi.


21 Ekim 2008 Salı

TGC ÖN SEÇİCİ KURUL TOPLANTISI...

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yarışma ön seçici kurulu aylık toplantısını bu gün yaptı. eserleri değerlendirme çalışmaları sonunda bir de kutlama vardı. Cumhuriyet gazetesinden Sevim Ertemur hanımın getirdiği pastanın mumlarını duayenimiz Orhan Koloğlu abimiz üfledi. Soldan sağa Raşit Yakalı / Karikatürist/,Süleyman boyoğlu/ Raportörümüz/,Adnan Genç, Ali Kılıç, Gürcan Arıtürk, ve Orhan Koloğlu görülüyor.
Foto: Kurul üyesi ,Muammer Tuncer.

20 Ekim 2008 Pazartesi

Müze Kurulu toplandı...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Karikatür ve Mizah Müzesi Kurulu iki eksikle aylık toplantısını, Mizah Kitaplığı Salonunda yaptı ve önümüzdeki günlerin çalışma proğramını belirledi. Soldan sağa Muhittin Köroğlu, Orhan Doğu, Erdoğan Bozok, Ayten Türkü ve Raşit Yakalı görülüyor...
Toplantı sonrası çaylar şirketten, ıspanaklı börekler Emriye Yakalı'dan partisi yapıldı.

18 Ekim 2008 Cumartesi

Akdağ Saydut'un bana Sultanahmet sürprizi...

RAŞİT ABİ SULTANAHMET'TE...
Raşit Yakalı Abi ile Sultanahmet Meyda'nında yürüyoruz. Bir de baktık ki ekonomik krizden etkilenen batılı ülke yurttaşları Sultanahmet Meydanı'nda nafaka peşindeler. Hamdolsun bizim durumumuz iyi.Zavallı AB ve ABD krizden çökmüş. Bu ülkelere acımamak elde değil. Şu zavallı kızın çırpınışına bakın.Raşit Abi yardımsever bir insan olarak grubun yardımına koştu... Mizahın dili ortak... Hemen anlaştılar...İşte böyle...
Not:Akdağ Saydut arkadaşımla Basın Müzesinde Semih Balcıoğlu hocamızla ilgili bir toplatıya katılmıştık, daha sonra dernek binamıza gitmek için Yerebatan Sarnıcına doğu yürürken böyle bir an yaşandı... Akdağ'da hızlı gazeteci olmuş. Sitesinde bir foto şaka hazırlamış hemen..

17 Ekim 2008 Cuma


TABORDA 2008 GRAND PRIZE: ERDOGAN BASOL-TURKEYArjantin'in başkenti Buenos Aires kentinin en etkin ve ünlü vakıflarından( Volpe Stessens Kültür Vakfı ) tarafından her yıl Karikatür, Fotoğraf, Dijital baskı ve Heykel dallarınıda kapsamına alan Uluslararası Karikatür Yarşmasının bu yıl gerçekleştirilen ( 13 üncü Salon Mercesur Diogenes Taborda 2008 ) yarışmasındaBüyük Ödül ( Grand Prize ) Türk Karikatürcü ERDOĞAN BAŞOL'a verildi.

16 Ekim 2008 Perşembe

Ümit Müfit Dinçay'a İtalya'dan ödül.



Ümit Müfit Dinçay'a İtalya'dan ödül.

Karikatürcümüz "Spirito di Vino-2008 Uluslararası karikatür yarışması"ndan mansiyon aldı...

İtalya'da bu yıl 9.cusu düzenlenen ve konusu Şarap olan "9 th International cartoon competition "Spirito di Vino" 2008 Uluslararası karikatür yarışmasının 35 yaş üstü kategorisinde Türk karikatürist Ümit Müfit Dinçay'a 3 eşit ödülden biri olan " Mansiyon " ödülü verildi. Arkadaşımızı kutluyor başarılarının devamını diliyoruz...

İsmail Kar'ın site adresi değişti...

İsmail Kar'dan ....
karcomic magazine yeni adresinde lütfen not alınız...
selam,karcomic magazine web sitesinin adresi değişmiştirartık www.ismailkar. com adresinden yayınlanacaktı r.lütfen web sitenizdeki karcomic magazine bannerinizdeki eskionline adresimizi değiştiriniz.. .hertürlü karikatür ve mizah haberleriniz yine eskiden olduğu gibitarafsız bir şekilde sitemizde yayınlanacaktı r...yeni web site adresimiz karcomic magazine "www.ismailkar. com" olarak değiştiriniz.. .şimdiden teşekkürlersaygılarkarcomic magazine yayıncısı karikatürücü ismail karkarcomic mizah ve karikatür dergisihttp://www.ismailka r.com-- Karcomic Magazine http://www.ismailka r.com __._,_.___

15 Ekim 2008 Çarşamba

Ana okulunda yılın ilk dersi...

Kartal Ahmet Şimşek Eğitim Kurumlarında bu yıl 8. yılım. Karikatür dersleri sunuşumda bu süre içinde çok büyük deneyimler kazandım.
Zaman zaman bu deneyimlerimi sizlerle paylaştım. Bu yıl yine paylaşmak istiyorum. Belki bir başkalarına da faydalı olurum, diye düşünüyorum.

Okul Genel Müdürü Sayın Orhan Yorgancı bey son yıllarda özellikle ana okuluyla çalışmamı istedi hep. Bu bir okul yönetimi işi. Dört, beş, altı yaş çoçukları.. İçlerinde kalem tutmayı bile bilmeyenler olabilyor. Zaman zaman çok terledim, yoruldum, hatta çok zorlandım. Miniklerin dikkatleri çok çabuk dağılıyor...
İlk dersimde fartk ettim ki artık ben biraz ustalaşmışım. Bir tane bile kopma olmadan ilk dersimi tamamadım. Neler yapıyorum neler. Yerlerde bile yuvarlanıyorum. Bir perende atmadığım kalıyor, onu da beceremediğim için...
Bu arada sınıf öğretmenleri bana çok yardımcı oluyorlar, onlardan çocuk psikolojisini öğreniyorum. Kolay sanmayın onların işi çok zor ve çok bilgililer. Her çocuk ayrı bir dünya...
Bazen öyle kendimizi dağıtıyoruz ki " Bu gürültü ne? "diye ilköğretim müdürümüz Ersin bey kapıyı açıp giriyor. Sonra oturup bizi seyredip gülüp gidiyor.. eee bizim dersimizin temeli hoşgörü.
" Niçin güleriz" i anlatıyorum, bu da taklitsiz olacak iş değil, bütün sinıf gülüyor, gürültüde bundan oluyor tabi. Akadaki kolumun yüzünü gizlediği tombik minik " ...Öğretmenim ben en çok babama gülüyorum."" Eveeet harika, anlat bakalım neden babana en çok gülüyorsun? "ÇÜNKÜ ÇOK TOMBİİİİK.."
Yorulduk, biraz havayı değiştirelim. Devamlı sponsorum Eşim Emriye' nin sürprizi şekerleri paylaşalım. "Hocanııııım, sizde buyrun.."
" Derse devam edelim. Nerede kalmıştık arkadaşlar? " " Şekerdeeeee, birer tane daha yiyelim mi öğretmeniiiim?"
Ders bitti . Şimdi hep beraber el sallayalım.. "...Hoşça kalın çocuklaaaar. Ders bitti ama işler nerede. İşlerimizden hepimiz birer örnek gösterelim. Bu ilk ders.. Bir de ders yılı sonunda birer işimizi görün. Bakalım karikatürün dersi olur mu, olmaz mı, hangi alt yaş sınırına kadar olur?.. Bunu zaman zaman bu köşede birlikte bir yıl daha izleyelim... Haaa az daha unutuyordum bu miniklerden bazıları gıdıklanınca gülerlermiş. Haberiniz oldun da..
Şimdi anlattıklarımdan kim ne algıladıysa onu çizdi. Konumuz: Vücudumuzu tanıyalım..

İnsan vücudu üç bölümde incelenir...Baş, gövde, kollar ve bacaklar./ Hani kollar omuzdan çıkacaktı?..

Yorumsuz izleyelim.
Birisi biraz süslemek istedi işini .. Hava yağmurluydu. Hemen yağmur yağdırmaya başladı.. Onu gören diğerleride yağmur yağdırmaya başladı. Bütün sınıf yağmur yağdırmaya başladı. tık,tık tıııık,tıkk.
" Eyvah bu ne gürültü?.. Yine müdürümüz Ersin bey koşacak odamıza, yandııık. "Çocuklar hepiniz yağmur yağdırmayın.. Bazılarınız günşeş açtırın.." Neden öğretmenim?" dedi birisi.." "Yoksa siz yağmur yağmasını istemiyor musunuz? bu yağmurlara çok ihtiyacımız var.."
İşte bu, karikatür de bu, karikatür dersi de bu. "Siz ne dersiniz?."





Yorumları siz yapın artık.
Bu sayfadan velilerimizde çocuklarını takip edecekler, bu bir yarışma değil, bir eğlence, mutluluk ve ifade sayfası...
Şu şirinliğe bakın, bıyıkları bile görmüş... Organlar yerli yerinde..

Kolu karnından çıkarmış ama, beni dinleyip güneşli bir hava hayal etmiş.
Eveet, gördüğünüz gibi her yiğidin bir yoğurt yiyiş tarzı, kendini ifade tarzı var... Benim de var tabi. Ben olayları en basite indirip anlatmayı seviyorum. BU dersime de .."Sabahleyin kahvaltı yaparken, mutfakta patates soğanlar gördüm. Onlar bana bakıyordu, ben de onlara..."
" Onlar bana güldü, ben onlara ve sonuçta onlarla arkadaş olduk ve sizlerle tanıştırmak istedim. Bakın bakın bu patates neye benziyor.." "Patates kızartması sever misiniz?" "Eveeeet yiyelim onuuuu" "Yiyelim ama, öğle yemeğinde yiyelim. şimdi ders yapalım biraz...
Patates sogaaaaan... Evet ama işte insan vücudu. Konu: VÜCÜDUMUZU TANIYALIM..
"Sizce bu ders oldu mu?" Sizi bilmem ama bence mis gibi oldu. "
Saygılarımla.

14 Ekim 2008 Salı

Karikatür Kursu Müjdesi...

Bu gün yapılan"Esnaf, Sanatkar-Ahilik Kültürü" konulu "Uusal Karikatür yarışması ödül töreninde koşnuşma yapan, İst Büyükşehir Belediyesi Kütüphaneler ve Müzeler Müdürü sayın Dr.Ali Mazak bey konuşmasın bir bölümünde "...Yakında bir karikatür kursu açacağız ve ve bu kursu Raşit Yakalı arkadaşımız güler yüzüyle yönetecek ..." dediler. Bu bana da sürpriz oldu...
Teferruatını da soramadım. Galiba Erdoğan Bozok abi konuyu biliyor.Meraktayım..
Ben yarın yedi yıldır Kartal Ahmet Şimşek EğitimKurumlarında yürüttüğüm derslere yine başlıyorum. Galiba bu yıl yine ana okulu ile çalıçacağım. Ben minikleri, onlar beni çok seviyor.
İzlenimlerimi yine sizlerle paylaşacağım tabi..
R.Y.

ESNAF-SANATKAR VE AHİLİK KÜLTÜRÜ YARIŞMASI

Bu akşam yapılan ödül töreni çok renkli geçti...İlk konuşmayı Büyükşehir Belediyesi Karikatür ve Mizah Müzesi Yöneticisi Erdoğan Bozok yaptı ve katilim hakkında bilgiler verdi. Daha sonra Büyükşehir Belediyesi Kütüphaneler ve Müzeler Müdürü sayın dr. Ali Mazak bey bir konuşma yapıp yarışma ve Ahilik haftası nedeniyle açıklamalarda bulundu..
Daha sonra ödül törenine geçildi. Mehmet Kahraman mansiyon ödülünü, yönetim kurulu üyemiz Akdağ Saydut'tan aldı.
Kürşat Zaman mansiyon ödülünü yine Akdağ Saydut'tan alırken...
Seyit Saatçi ödülünü Raşit Yakalı' dan aldı.
Muammer Kotbaş'a birincilik ödülünü İst. Büyükşehir Belediyesi Kütüphane ve Müzeler müdürü Dr. Ali Mazak bey sundu.
Orhan Terzioğlu ikincilik ödülünü, Ktüphaneler ve Müzeler Müdür yardımcısı Ramazan Minder'den aldı.
Şevket Yalaz üçüncülük ödülünü alırken..
Ödül alan sanaçılar ve bazı jüri üyeleri toplu halde, meşhur kütüphane önü pozunda görülüyorlar.
Not Sergi Ahilik haftası nedeniyle 15 gün açık kalacaktır. Sergi sonunda, hazırlanan nefis bir albüm katılımcı ve davetlilere dağıtılmıştır.
Sergi açılışını Ahilik derneği başkanı sayın Aynur hanım yaptı...Daha sora topluca sergi birlikte gezildi...
Seyit Saatçi tören için Sinoptan gelmişti. Gözlerindeki rahatsızlık yeni geçiyormuş ama mutluluğu gözlerinden kolayca okunuyordu. Sinop'ta karikatür kurslarına yakında başlıyormuş. Ne güzel bu kurslar arkadaşlarımız sayesinde yurdun dört bir yanına yayıldı. Mehmet Selçuk hocamız Denizli'de Sönmez Yanardağ hocamız Çorum'da çalışmalara bu sezonda başladılar bile. İsmail Kar hocamız Mersin'de.. Saymakla bitmiyor faaliyetlerimiz..
Sergiye ilgi büyük oldu. Dileğimiz bu tür etkinliklerin sürmesi.
Raşit Yakalı.