30 Haziran 2013 Pazar

SİVAS SERGİSİ


2 temmuz 1993 Madımak kıyımının anısına düzenlenen karikatür sergisi 2 temmuz 2013 salı günü saat 18.00 de Kültürpark alanı içinde İzsanat Galerisinde açılacak. Sergide 37 çizerin 50 x 70 ölçülerinde basılmış karikatürü yer alıyor. KARDERİZMİR

ÇİZERLER :

AHMET ERKANLI , AHMET ÜMİT AKKOCA , ALİ ŞUR , ALİ ULVİ ERSOY , ASAF KOÇAK , AŞKIN AYRANCIOĞLU , AZİZ YAVUZDOĞAN , BİROL ÇÜN , BÜLENT KARAKÖSE, CEM KOÇ , CEMALETTİN GÜZELOĞLU , CEZMİ ERMİŞ , CUMHUR GAZİOĞLU , DENİZ DOKGÖZ , ERAY ÖZBEK , EROL ÖZDEMİR , FERRUH DOĞAN , GÜNGÖR KABAKÇIOĞLU , İSMAİL GÜLGEÇ
İSMET LOKMAN , LEVENT DAĞAŞAN , MEHMET ZEBER , METİN PEKER , MURAT ÖZMENEK
MURTEZA ALBAYRAK , MUSTAFA BİLGİN , MUSTAFA YILDIZ , NECATİ ABACI , ÖNDER BATKAN
RAMAZAN ÖZÇELİK , RİFAT MUTLU , SADIK ÖZTÜRK , SEMİH POROY , ŞEREF GÜZEL , TANER ÖZEK , TONGUÇ YAŞAR, TURHAN SELÇUK. 

28 Haziran 2013 Cuma

Müzik+Karikatür+Estetik=GÜRER AYKAL


Gerçekliği sanatsal özümlemenin bilimi: ESTETİK / Avner ZİSS / isimli bir kitabım var. Semih balcıoğlu hocam bir sürü kitabın arasında onu da bana vermişti. Yıllar önce okumak istemiş ama bir türlü kavrayamamıştım 316 sayfa./de yayınlarından1984./ Bu günlerde yine elime aldım okuyorum, okuyorum yine olmuyor, bana çok ağır geldi herhalde.
İşte o kitapla boğuşurken önceki gün Yalıkavak Belediye Meydanı ve Atatürk heykeli açılış törenlerinde çekim yaparken Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası Onursal şefi Gürer AYKAL beyefendiyle tanıştım. Birden ben de çağrışım oldu, işte bu… o zor kitap bana bunu anlatıyordu. Müzik ve estetik…
Yıllardır müziğine ,efendiliğine hayran olduğum kişi,,yani estetiğin sembolü Gürer AYKAL beyefendi .Ne kadar dengeli,mütevazi,güler yüzlü…Dalgalı saçları sanki binlerce porte çizgisi.sanki notalarla bezenmiş birçok senfoni…
1970 lerde, Dünya gazetesinde karikatüristliğimin yanında sayfa sekreterliği de yaptığım dönemde klasik müzik sayfasını konservatuar hocası Ayhan TURAN beyefendi ile Türk Sanat Müziği sayfasını üstat Avni ANIL bey ve daha sonrası da üstat dr.Selahattin İÇLİ  hocamla ve sayfa sekreteri hocam Ziya IŞIKÜSTÜN’e çıraklık yaparak sürdürdüm.. Hepsi ne güzel insanlardı. Onlardan çok şey öğrendim, estetiği onlarla kavradım ve karikatür sanatımın her döneminde onları kulağımda küpe olarak taşıdım, örnek aldım.
Sohbet ederken “Gürer AYKAL hocam bir resim çektirebilir miyiz beraber?” dediğimde:”Tabi ki  memnun olurum, ben de rica etsem benim bir karikatürümü çizer misiniz Raşit bey” dedi sıcacık bir gülümsemeyle..
“Hocam yılardır elim titriyor, hoş görünüze sığınarak elimden geldiği kadar, gurur duyarak  çalışacağım “ deyiverdim…
Deyiverdim de,derken de aklıma çok iyi portre çizen karikatürist arkadaşlarım geliverdi.Belki benim çok iyi esas portreci kardeşlerim,arkadaşlarım bu noktada devreye girip benim yerime ustalıklarını gösterirler,Raşit ağabeylerinin yardımına koşarlar,diye aklımdan geçiriverdim. Yine Gürer AYKAL hocamı hoşgörüsüne sığınarak diyorum ki:
. Bu şekilde Müzik ve estetik,:Gürer AYKAL Bloğu, sitesi, Borusan Sanat Galerisinde bir sergisi bile olabilir mi?  Bel ki başka şeyler, bir albüm…Neden olmasın? Arkamda sizler varsınız.İsim yazmıyorum,belki atladıklarım olur korkusuyla.
Sizlerle yüksek sesle düşünüyorum şu an. Destek verecek tüm arkadaşlarıma şimdiden binlerce teşekkür.
 MÜZİK, KARİKATÜR VE ESTETİK.= Gürer AYKAL…
 Çok uyumlu olur.
Raşit Yakali
Eğer duyarlılık gösterip katkı verirseniz
Raşit  Yakalı PK:363 Yalıkavak
Ya da:
300 dp jpek olarak bana yollaya bilirsiniz.

www.ryakali@yahoo.com

27 Haziran 2013 Perşembe

Yalıkavak'ta Atatürk heykeli.

Yalıkavak Belediye Meydanı düzenlemesi ve Atatürk Heykeli açılış törenlerini kayıttan izlemek için lütfen Tıklayınz.Teşekkürler.
https://www.facebook.com/photo.php?v=10201177782913902&set=vb.1450178814&type=2&theater
ve
.http://www.youtube.com/?tab=j1








19 Haziran 2013 Çarşamba

YILDIZ KENTER'DEN ANNEM ŞİİRİ.

Mehmet Çağan'ın yazdığı,Yıldız Kenter'in seslendirdiği ,Göksel Baktagir'in müziğini yaptığı ve kapağını benin yaptığım çok güzel bir annem şiirini izlemek için lütfen tıklayınız.
http://www.youtube.com/watch?v=VVGrIj03fm8


18 Haziran 2013 Salı

Aydın Doğan Karikatür Yarışması sonuçlandı

Asuman Küçükkantarcılar kardeşimi bu 2. lik ödülü için yürekten kutluyorum.O bunu çoktan hak etti.


15 Haziran 2013 Cumartesi

MANDELA.


Çağdaş Mizah röportajım.

Fenamizah dergisinde yayımlanam "Çağdaşmizah dergimle ilgili Aziz Yavuzdoğan'ın yaptığı röportajı izlemek için tıklayınız.
http://www.fenamizah.com/rasit_yakali_roportaj.html

14 Haziran 2013 Cuma

KARNELER VERİLDİ


Kaplumbağa'mız ve köpeğimiz Mörfi

Yazlıkta arka bahçemizde gezinen kaplumbağamız ve köpeğimiz" Mörfi" ile röportajımı izlemek için tıklayınız.
https://www.facebook.com/video/video.php?v=10201094797999331&saved

13 Haziran 2013 Perşembe

Ankara Üniversitesi İLEV den 50 yıl onur plaketi

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi / İlev İletişimliler vakfı/ tarafından düzenlenen İletişim alanındaki ustalara saygı /MESLEKTE 50 YIL ONUR GÜNÜ/ nedeniyle bana da 50.yıl onur plaketi verildi. TSYD / Türkiye Spor Yazarları Derneği/ 50 yıl ödülümden sonra gelen bu ikinci 50.yıl plaketi beni çok onurlandırdı. Bu nedenle   beni bu onura layık gören tüm yetkilere sonsuz şükranlarımı sunuyorum.Doğrusu karikatür sanatına verdiğim bütün emeklere değdi. Ben bundan sonra da elimden geldiğince karikatür sanatının hizmetinde olmaktan büyük mutluluk duyacağım. Biliyorum ki bu sanat dalında emeklilik olmaz elimin titremesi izin verdiği sürece ,her gün ben de varım demeye devam...

12 Haziran 2013 Çarşamba

11 Haziran 2013 Salı

Güzelbahçe Belediyesi'nin düzenlediği 2. Ulusal Karikatür Yarışması sonuçlandı.

sonuçlandı.Güzelbahçe Belediyesi'nin Denizcilik Festivali kapsamında düzenlediği 2. Ulusal Karikatür Yarışması'na yurdun dört bir yanından toplam 94 çizer 203 eserle katıldı. Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Dr. Rıfat Mutlu, (Karikatürcüler Derneği İzmir Temsilcisi), Mustafa Yıldız (Karikatürist- Çağdaş Sanatçılar Platformu Sözcüsü), Sadık Pala (Karikatürist), Murteza Albayrak (Karikatürist ) ve Çağlayan Bilgen'den (Basın danışmanı) oluşan seçici kurul, titiz bir değerlendirme sonucunda ödüle layık eserleri belirledi.
Konusu “Serbest” olan karikatür yarışmasında birincilik ödülünü Musa Gümüş, ikincilik ödülünü Oğuz Gürel, üçüncülük ödülünü ise Alperen Köseoğlu'nun eseri aldı.
Osman Güral Suroğlu, Aşkın Ayrancıoğlu, Muammer Olcay mansiyon ödülüne değer bulunurken, Ercan Baysal 'Karikatürcüler Derneği', Burak Ergin 'Çağdaş Sanatçılar Platformu',  Prof. Dr. Oğuz Makal ise 'Fikirland” özel ödülü kazandı. 
Karikatürcülerin para ödüllerinin ve plakatlerinin 1 Temmuz'da düzenlenecek olan 3. Denizcilik Festivali'nde sahiplerine verileceği bildirildi.
1.lik
2.lik
3.lük



10 Haziran 2013 Pazartesi

8 Haziran 2013 Cumartesi

Gönül bahçemden

 Gönül bahçemden /Yazlık bahçemden/ size hafta sonu taktimimdir.
Üstte:Katır tırnağı çiçeği,kaktüs çiçeği ve kırmızı gelincik.
Altta:Passionfowers /Amoor/Çarkıfelek aşk çiçeği....AMOUR,AMOUR.

1 Haziran 2013 Cumartesi