22 Ağustos 2011 Pazartesi

BİZİM KADINLARIMIZ ../.Gönen pazarı./Teşekkürler Süleyman Boyoğu kardeşim.

                                      BİZİM KADINLARIMIZ
        Kadınlar özellikle Anadolu'da evin orta direğidir. Orta direk çökünce aile parçalanıyor, aile fertlerinin her biri bir yana savruluyor. Tarlada, dağda-bayırda, hayvan sağmada, ev işlerinde hep "Bizim Kadınlarımız" oluyor.  
        Balıkesir-Gönen Kapalı Pazar Yeri'nde de "Bizim Kadınlarımız" var. Her hafta Salı günleri kurulan pazar yerine, genç-yaşlı demeden Gönenli oyacı kadınlar sabahın altısında gelmek zorunda. Nedeni de her geçen gün ağırlaşan yaşam şartlarında aile bütçesine katkıda bulunmak... 
        El emeği göz nuru ile yaptıkları iğne oyalarını satmaya gelenler arasında yaşlı nineler de var. Bunlardan Nevriye Kenar (85) ile Güler Şanacık (73) eşleri öldüğünden geçim zorluğu çektiklerini belirterek, mecburen sabahın altısında pazar yerinde olmak zorunda kaldıklarını söylediler. Gönen-Reşadiye Mahallesi 52. sokakta oturan Nevriye Nine, "Eşimi kaybettim. Bakacak kimsem kalmadı. Mecburen bu pazara geliyorum. Satabilirsem bir kaç oya satıyorum. Oya başına kazandığım bir lirayla karnımı doyurmaya çalışıyorum. Yardıma ihtiyacım var" diyor.  
        Pazara gelenler arasında çocuklar da var. Çocukların kimisi okul harçlığını, kimisi de aile bütçesine katkıda bulunmak için pazar yerinde oluyor.
        (Fotoğraflar: Süleyman Boyoğlu)
Sabahın altısında Gönen Kapalı Pazar Yeri'nde olmak zorunda kalan, ancak uykusuzluğa ve yorgunluğa fazla dayanamayan oyacı kadın...
Teşekkürler Süleyman Boyoğlu kardeşim.

Hiç yorum yok: