22 Mayıs 2009 Cuma

MİLKO DİKOV' LA NOSTALJİ.

Yarın Karikatürcüler Derneği Sultanahmet merkez sergi salonunda kişisel bir sergi açacak olan Bulgar karikatürcü Milko Dikov' un Türkiyede'ki sergisi ilk değil. 1975 Yılında Tepebaşı'daki derneğimizin ilk merkezinde de sergi açmıştı . Akşehir'de ilk Nasretti Hoca şenliklerine de katılan Dikov' bir sürpiz yapmak istedim ve bu nostalji resimlerini yayınlıyorum.Milko Dikov Bulgar ve Balkan karikatürünün duayenlerinden biri.
Konya Mevlana türbesi önünde bütün Balkan karikatüristleri.En Önde Milko Dikov.Arkasında Ahmet Aykanat,Ayakta en öndeki Ankaralı Çizer kardeşimiz Ali Fuat Süer. Sol başta Turhan Selçuk, yanında İtalyan Dante Petrini, Turhan abini o zamanki eşi yazar Firuzan, Şapkalı İtalyan Kavallo, Arkada Mısır'lı önemli bir isim, Mustafa Hüseyin...,ayakta sağda ben Raşit Yakalı, Ortada iki hanım, biri Havva Tapa, diğeri Dikov'un eşi .. Oturanlar, ikinci Panayot Gelev Stoyan Dukov..Bendeki en eski resimlerden biri.
Akşehir gölüne maya çalıyoruz. Bu resimde tüm balkan ülkeleri sanatçıları, Macar, Mısır'li İtalyan...Ne büyük bir dosluk tablosu. Burada hep bir " Balkan Karikatür Birliği " konuşuldu. İki takım çıkarıp futbol maçı bile yaptık. O nu da bir başka gün anlatırım. Hep beraber Hıdırlık otelde kaldık, etli etmek ve dünyanın en büyük kirazlarını yedik, birlikte eğlendik. Nasrettin Hoca ve yardımcıları ortada.
Ben 1975 yılında çıkardığım "ÇAĞDAŞ MİZAH"dergisinde Milko Dikov u bu sayfayla tanıtmışım. Milko karikatür sanatına yeni bir boyut getirmiş, karikatürün kilometre taşlarından biridir. Onun yıllar sonra Türkiye'de ve de dernek Merkezimizde , kuruluşumuzun 40 yıl kutlamaları nedeniyle açaçağı sergisinde yanlız bırakmayalım.
O günlerden aklımda kalan bir kaç sözçük. "ŞEREFE.." " NAZDRAVE." " NEMA PROBLEMA."
Sizlerinde Milko Dikov ile birlikte anılarınız varsa yollayın, bu köşemizi Milko Dikov ile süsleyelim.
HOŞ GELDİN BÜYÜK USTA, ZAMAN NE GÜZEL GEÇMİŞ...

Hiç yorum yok: