22 Mart 2009 Pazar

Nostalji:BİRLEŞİK KARİKATÜRCÜLER GRUBU.

Sergilerimizden birinde Erdoğan Başol, Raşit Yakalı, Şadi Dinççağ ve kızı, Neçmi Rıza Ayça.
Birleşik Karikatürcüler Grubunun bir yeni yıl kutlama kartı.



1975 YILINDA BİZ BEŞ ARKADAŞ BİRLİKTE BİR ŞEYLER YAPMAYA KARAR VERDİK VE "BİRLEŞİK KARİKATÜRCÜLER GRUBUNU KURDUK.

Ercan Akyol /en gencimiz/ Erdoğan Bozok, Erdoğan Başol, İsmail Biret ve Raşit Yakalı. Erdoğan Bozok Beşiktaş Muradiye spor kulübünde yönetici. Bu işlerde tecrübeli ve bize kulübün tesislerinde geceleri toplantı yapma imkanı sağlıyor. Hafta sonları toplanıyor ve " Neler yapabiliriz?" i tartışıyoruz. Sinematek salonunda bir sergi açmaya karar veriyoruz. eşit sayıda karikatürlerle katılacağız sergiye. /Ben ağaç dilimleri üzerine, ağaç konulu yakma tekniğiyle hazırlanmış karikatürlerle katıldım./

Hep birlikte Ercan Akyol'un babasının ve ağabeyinin Kocamustafapaşa'daki "Erol" fottoğraf stüdyosuna gidiyoruz. Çok sayıda ilk grub resimlerimizi bedavaya çektiriyoruz. Hepimiz artiz gibi. Sergi broşürlerini titiz bir şekilde İsmail Biret hazırlıyor. İkinci buluşma yerimiz benim çalıştığım Dünya gazetesi..


Çok kalabalık bir katılımla ilk sergimiz Sinematek salonlarında. Ercan Akyol'un annesi,ablası, Akbaba ve papağan dergilerinin meşhur Ahmet Koçer beyi /Üstte/ O sıralar Almanya'dan yeni dönen Yalçın Çetin abimiz bize destek vermek için gelmişler.Sergi ve girişimimiz büyük ilgi görüyor, ve sürdürme kararı alıyoruz. Toplantılar ve çalışmalar artıyor.


İşte ikinci sergimizin haberi. Bu arada aramıza yeni katılımlar oluyor. İbrahim Ersaraç, Necmi Rıza Ayça, Orhan Doğu, Ohan Enez,Yalçın Tüzün, daha sonrada, Salim Tuncer ve Orhan İslimyeli arkadaşlarımız aramıza katılmışlardı. Birlikte katoloğ ve dergi karikatürleri yaptık, projeler hayal ettik.

Grubumuz Yapı ve Kredi Galerisinde açtığımız üçüncü sergimizden sonra piyasadan sessizce çekiliyor. Keşke daha uzun ömürlü olabilseydik. Bence bu kadarı bile büyük bir boşluğu doldurdu diye düşünüyorum.

/Aradan 34 yıl geçmiş ben bu kadarını hatırlayabildim./ Son sergimiz 1979 - kuruluş 1975.. 4 yıl süren bir grub.

Raşit Yakalı

Hiç yorum yok: