TÜRK VE DÜNYA KARİKATÜRÜNÜN ULU ÇINARI TURHAN SELÇUK HOCAMIZI KAYBETMENİN DERİN ÜZÜNTÜSÜ İÇİNDEYİZ. HEPİMİZİN BAŞI SAĞ OLSUN.
Raşit Yakalı
------------------------------
Degerli ve Sevgili Dostlarim
Buyuk Ustad icin derin teessurumu ifade etmek istiyorum.
Dunya Mizah ve Cizgisi fakirlesmis oluyor . Basimiz sagolsun .
Athanassios Efthimiadis
-------------------------------------------------------------------
Turhan Selçuk’u Kaybettik.
Cemiyetimiz Üyesi, Basın Şeref Kartı ve 1998 Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü Sahibi, Karikatür Sanatının Büyük Ustalarından Turhan Selçuk’u 11 Mart 2010 Perşembe günü kaybettik.
1922 yılında Milas’ta doğan Selçuk’un ilk karikatürleri 1941 yılında Adana’da Türk Sözü, İstanbul’da Kırmızı Beyaz ve Şut’ta yayımlandı. 1948 yılında Şaka,Akbaba, Tasvir ve Aydede Dergilerinin kadrolarında yer aldı. Ertesi yıl Yeni İstanbul gazetesine girdi. ABD ‘li karikatürcü Saul Steinberg’in “Çizgiyle Mizah” anlayışını benimsedi. Aynı gazetede karikatür tarihini ele alan yazılar kaleme aldı. “Grafik Mizah” ın karikatürün evrensel anlatımı olduğunu savundu.1951 de ilk sergisini açtı.1952 de kardeşi İlhan Selçuk ile birlikte öncülerinden olduğu 1950 Kuşağının ilk yayını 41 Buçuk adlı mizah dergisini, 1953 te de Karikatür’ü yayımladı. İlk kitabı Turhan Selçuk Karikatür Albümünü çıkardığı 1954 te Milliyet gazetesine giren sanatçı, oluşturduğu karikatür üslubunu bu dönemde geometrik bir estetiğe oturtmaya başladı ve bu tür yapıtları kardeşiyle birlikte çıkardığı mizah dergisi “Dolmuş”ta ivme kazandı.
1957de Milliyet’te “Abdülcanbaz” adıyla ünlenen çizgi roman kahramanının maceralarına başladı. 1959 da 140 Karikatür ‘de yeni dönem yapıtlarından bir seçki düzenledi. 1960’larda İtalyan mizah dergisi İl Travaso ‘nun kadrosuna girdi. 1961 de haftalık politika dergisi Yön’de çizmeye başladı. 1962 de “Turhan 62” , l964’te ise “Hiyeroglif”, 1969 da “Hal ve Gidiş’i yayımladı. Aynı yıl ikinci kez Yeni İstanbul’a döndü. Daha sonra Akşam’a geçti.1972 de ise Cumhuriyet gazetesinde haftalık panaromik politik karikatürler çizmeye başladı. 1979 da ansiklopedik albümü Söz Çizginin’i yayımladıktan sonra 1980 de Milliyet’e döndü. Daha sonra halen karikatürlerinin yayımlandığı Cumhuriyet gazetesine geçti.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin ve diğer meslek kuruluşlarının Başarı Ödülleri yarışmalarında çeşitli ödüller kazanan Selçuk’un yurt içinde çeşitli sergileri açıldı. Yapıtları ABD, Kanada, İtalya, Bulgaristan, İsviçre ve Polonya’da Karikatür Müzelerine alındı. 1998 de Anadolu Üniversitesi tarafından Onursal Bilim Doktoru ünvanına layık görüldü.
Selçuk’un cenazesi 13 Mart 2010 Cumartesi günü saat 14.00 de Cumhuriyet gazetesi’nde yapılacak törenin ardından 14 Mart 2010 Pazar günü Nevşehir Hacı Bektaş ‘ta toprağa verilecek.
ORHAN ERİNÇ’in AÇIKLAMASI
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, karikatürcü Turhan Selçuk’un ölümüyle ilgili bir açıklama yaptı. Erinç şunları söyledi:
“Değerli ve 60 yıllık kıdemli üyemiz, Türk ve dünya karikatürcülüğünün 69 yıllık çınarı ustamız Turhan Selçuk’u kaybetmiş olmanın üzüntüsü içindeyiz.
Dünyanın da ünlü ve uzun soluklu karikatür ustalarından olan Turhan Selçuk’un, gazeteciliğin karikatür dalına getirdiği yeniliklerle, çizgi roman kahramanları kendisinin unutulmadan aramızda yaşamasını sağlayacak karikatür klasikleri arasında yerini almıştır.
Selçuk’un ailesine, basın karikatür ve sanat dünyasına başsağlığı dileklerimi sunarım.”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder