16 Mayıs 2008 Cuma

Karikatüristler Balıkesir'de




Etkinlik kapsamında Karikatürcüler Derneği üyeleri Aziz Yavuzdoğan (Y.K. Sekreteri), Akdağ Saydut (Y.K. Sayman), Nuray Çiftçi, Muhittin Köroğlu, ve Raşit Yakalı BAÜ’nin konuğu oldu. 12 Mayıs’ta başlayan etkinliğin ilk bölümünde konuk sanatçılar ile Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Hatice Bengisu, Balıkesir Yeni haber Gazetesi’nden Ekrem Balıbek, Balıkesirli karikatürcü Ahmet Esmer Karesi TV’nin düzenlediği BİZBİZE adlı sohbet programına katıldılar. Öğleden sonra BAÜ Güzel Sanatlar Fakültesi toplantı salonunda düzenlenen panelde, Karikatürcüler Derneği ile İBB Karikatür ve Mizah Müzesi’nin Raşit Yakalı ve Muhittin Köroğlu tarafından sunulan tanıtımının ardından Aziz Yavuzdoğan kendi karikatürlerinden oluşan “İyi, Kötü, Çirkin”, Akdağ Saydut da yine kendi karikatürlerinden oluşan “Yaşam, Gülümseme ve Siyasa” adlı sunumlar yaptı. Nuray Çiftçi Kurtuluş Savaşı’nda Karikatür konulu bir konuşma yaptı. Muhittin Köroğlu ise savaş konulu karikatürlerinden oluşan slayt gösterisi sundu.Doğumunun 800. yılında, her yıl Nasrettin Hoca adına düzenlenen karikatür yarışmasında ödül alan Nasrettin Hoca yorumlarından oluşan bir karikatür sergisi, Karikatür derneği tarafından BAÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Galerisi’nde açıldı. Sergi açılışına BAÜ Rektörü Prof. Dr. Şerif Saylan ile yardımcıları Prof. Dr. Turgut Özdemir, Prof. Dr. Fazlı Çoban ve Prof. Dr. Ali Duymaz öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Yazının devamı için:
http://www.karikaturculerdernegi.org/
adresimizde





Sabah kahvaltısında Meşhur Balıkesir garının karşısında güzel bir mekandayız. Bizi öğretim görevlisi dostlarımız ağırlıyorlar.

Daha sonra söyleşinin yapılacağı salondayız. İlgi oldukça fazla.

Bizler gençleri, onlar bizleri çok sevdi. Sağdan sola: Fatih Erenler, Ulaş Başoğlu, Raşit Yakalı, Uğur Yılmaz, Sedef Sürgen, Mehmet Yunus Tüylü.Balıkesir' in meşhur lokmasını Doç. Dr. Hatice Bengisu hanımefendinin odasında yedik. Nefis...Fotoğraflarda gizlenmiş ama bizimle en çok igilenenlerin başında Duygu Sabancı hanım geliyor. bir an bile bizlerden ayrılmadı, evin küçük kızi gibi bizleri ağırladı. hocalarımız bizleri hep kendi arabalarıyla her yere yetiştirdiler.
Biz iki gazeteciyiz. Balıkesir Yeni Haber gazetesi sahibi Ekrem Balıbek hocamla. Gerek televizyon proğramında, gerek sonraki sohbetlerimizde mahalli basında karikatür konusunda geniş anlamda konuştuk. Kendisi her gün Trabzonlu arkadaşımız Hikmet Aksoy hocamızın karikatürlerini kullanıyormuş. Bundan böyle de Balıkesir'li çizer arkadaşlarımızın, özellikle geç arkadaşlarımızın karikatürlerini de kullanacakmış. Teşekkürler hocam. Ancak böyle karikatür sanatına hizmet verilebilir. sağolun.

Sergi açılışı nefis bir mini konser eşliğinde oldu. Buradaki bütün sergi açılışları böyle oluyormuş.

Derneğimizin düzenlediği " Ödüllü Nasrettin Hoca Karikatürleri" sergisine ilgi çok büyüktü.

Mehmet Zeber, Raşit Yakalı, Ahmet Esmer ve Mete Agaoğlu... Dernek üyemiz Balıkesir'li çizer arkadaşlarımız bizleri hiç yalnız bırakmadılar. İnsan onların arasında 40 yıllık akrabalarının arasında hissediyor kendini. Karikatürist doktor arkadaşımız Alaattin Kaçan dostumuz birde büyük bir çelenk göndermiş, bir ara gözüme takıldı.


Ahmet Esmer, Dr Mete Ağaoğlu, Nuray Çiftçi , Güzel Sanatlar Lisesi öğretmeni Mehmet Zeber, Op.Dr Alaattin Kaçan, Raşit Yakalı ve Muhittin Köroğlu. Balıkesir de çok çizer dostumuz var.
Böyle resimleri görünce Aziz Yavuzdoğan kardeşim çok kıskanıyor.

Balıkesir' de bir de askerlik arkadaşımla karşılaştım. Kemal Sunay...Kenay lokumlarını yapıyor.
Seri açılışının sonunda kalan dostlarımızla toplu halde.
İşte 41 yıl önceki / Maşallah/askerlik arkadaşımın getirdiği lokumları Gülşah arkadaşımız dağıtıyor. Maksat muhabbet osun...Çifte kavrulmuş lokumlar nefisti.

Kısa bir Balıkesir turu yaptık ama gittiğimiz gezi yeri baz antenleri ile doluydu. Bence onlar başka bir tepede olmalıydı.

Bu tepe bütün Balıkesir'e hakim bir tepe. İşte bizler ve genç çizerler bir arada. Doç Dr. Hatice Bengisu hanımefendi aramızda.
Bu iki genç hep bizim yanımızdaydı. Okan Ülker ve Osman Şimşek. onları sizlerle daha sonra tanıştıracağım. Karikatürle yatıp karikatürle kalkıyorlar. Biraz da bizlerin Balıkesir'de olmamıza onlar sebep. Sanıyorum onlarla bizler karşılaşalım diye bu organizazyon yapılmış. Şartları çok zor ama böyle koruyucu, ilgili hocaları var. Ne kadar güzel. Masalarına bakın karikatür dolu.


Balıkesir de bir de fotoğraf müzesi var. Mutlaka görülmesi gereken bir yer. Eskişehir' deki karikatür müzemize benziyor.. Şipşirin. İşte Fotoğraf ustası. karikatürist Ahmet Esmer kapısını bizler için çalıyor.
Üç katlı tarihi bir bina. Harika restore edilmiş. İçinde fotoğraf sanatıyla ilgili yok yok.

Malzeme olunca hemen poz vermemek olur mu?. Bayılırım ben böyle malzemeye.

Bir kat tamamen fotoğrafçılıkla ilgili kütüphaneye ayrılmış. Her türlü deteği kabul ediyorlar.

Ahmet Esmer hocamız heyecala, zevkle bizleri bilgilendiriyor.

Bizleri uğurlama görevi Öğr. Görevlisi Dr. Elif Çimen hanımefendiye düştü. Çok güzel araba kullanıyor, Muhittin arkadaşımızla araba kullanma konusunda yolda çok dertleştiler. O da bir İstanbul' lu. İstanbul' u da çok özlemiş. .."Hadi gidelim desek.." mi?
Arabalı vapurundayız. İstanbul' a geldik sayılır. Muhittin hocam bana küçük bir fotoğrafçılık dersi verdi. Bunu ben çektim. Nasıl ama. Hoça kal Balıkesir. Herşey lokum gibiydi. Tadı damağımda kaldı. Höşmelim gibi, Esmen kolonyasının rahiyası gibi. Hepinize teşekkürler.Her ne kadar sürç-ü lisan ettimse affola.
Raşit Yakalı

Hiç yorum yok: